Monday, November 14, 2011

Kusyuk dalam Solat

Alhamdulillah, saya dapat hadir satu ceramah agama yang di buat di MOSTI (kementerian sains dan teknologi)...  sedikit ilmu yang saya dapat, saya cuba kongsikan.... yang perlu kita ingat, solat itu tiang agama.....

Macamana nak kusyuk dalam beribadat?


1)  Kena hadirkan hati


2)  Merasai kehebatan solat

3) Mengharap supaya amal ibadat kita yakin diterima.. jangan ragu-ragu dalam beribadat..  kalau ada perasaan syak, akhirnya allah akan tolak amal ibadatnya. Kita kena yakin ibadat kita diterima.... Insyaallah :)


4) Mengakui keagungan Allah


5) Memahami apa yang dibaca dalam solat serta tahu maksud dan pengertiannya.


Jangan kita lupa, lepas solat kita kena berdoa..... banyakkan doa memuji allah, mintak apa yang dihajati... paling afdal doa ialah, kita mohon pada Allah supaya dikekalkan iman, diampunkan dosanya, dirinya diselamatkan didunai dan akhirat.. dan pastu doa la doa-doa yang lain... tujuan berdoa ialah supaya lengkap kehidupan kita dan sentiasa diredhai allah (Doa dalam bahasa melayu pun ok... x semestinya dalam bahasa arab)
Apabila nabi Muhammad SAW dilahirkan, petanda hari kiamat hampir tiba.....

Tiga perkara yang akan kita bawa ke alam akhirat yang kekal milik kita-

1) sedekah yang terus mengalir yang dimanafaat kan oleh orang yang masih hidup. contoh yang paling mudah ialah bina masjid bagi yang berduit dan yang tak berapa ada duit, beli jam ke, disurau x de selipar, kita belikan selipar... maka apabila dimanafaatkan oleh jariah surau yang lain maka insyaallah amal pahala akan mengalir ke kita.

2) Ilmu yang kita ada boleh dimanafaatkan untuk diri dia dan orang lain- walaupun sikit, ilmu itu akan berkembang

3)  Anak yang soleh yang masih mahu mendoakan ibubapanya- mana-mana anak yang tidak memdoakan ibubapa dianggap menderhaka.

No comments:

Post a Comment